Updates, migraties, versies en releases waar heb je het over!

| Rachel Walraven | Algemeen

 

Laten we bij het begin beginnen. Versies en releases binnen het CMS Joomla!. Er zijn een aantal versies van Joomla uitgekomen.

Updates,  migraties,  versies en releases

Een nieuwe versie kenmerkt zich door grote veranderingen in het beheergedeelte, de database structuur en/of functionaliteiten. Op dit moment wordt versie 2.5 actief ondersteund en wordt er hard aan versie 3 gewerkt. Een release is een update binnen een versie waarin zwakke plekken in de beveiliging worden gedicht en soms ook kleine foutjes of problemen die gevonden zijn in het systeem worden verholpen.

Naast de huidige versie (2.5) zijn er ook nog 1.0 en 1.5 versies in omloop. Deze worden niet meer actief ondersteund en hiervoor komen dan ook geen nieuwe releases vrij. Dat betekent dat zwakke plekken in de beveiliging in de Joomla! versies 1.0 en 1.5 niet meer worden verholpen.

Als er een nieuwe release vrijkomt kun je de website updaten. Dit is een redelijk eenvoudig proces en werkt ongeveer op dezelfde manier als een Windows update. Wel is het verstandig eerst een goede backup te maken voor er een nieuwe release wordt geinstalleerd.

Het overstappen van de ene versie naar de andere versie noemen we migratie. Dit is te vergelijken met het overstappen van Windows Vista naar Windows 7. Eerst moet er geïnventariseerd worden of alle extensies (programma’s) beschikbaar zijn voor de nieuwe versie. Vervolgens moet de nieuwe versie worden geïnstalleerd en alle informatie op de website moet weer beschikbaar komen voor de nieuwe versie.