Wat is een CMS?

| Rachel Walraven | Algemeen

Je bent de term vast wel eens tegen gekomen: CMS, of wel Content Management System. De meeste websites worden tegenwoordig voorzien van een CMS. maar wat is het nou eigenlijk, een CMS?

CMS staat voor Content Management Systeem. Dit is een programma dat op je website wordt geinstalleerd en waarmee je heel eenvoudig zelf wijzigingen kunt doen op je website.

Content Management

Kenmerken van een CMS

Het scheiden van Content en Lay-out (technologie)

De opmaak wordt verzorgd door templates en de inhoud (content) wordt opgeslagen in een database. Groot voordeel hiervan is dat je heel makkelijk de website een nieuw uiterlijk kan geven door de template aan te passen. Je hoeft dan niet de hele site opnieuw te bouwen.

Eenvoudig zelf de content beheren

Door de Word-achtige teksteditor kan je makkelijk zelf je teksten aanpassen. Je kan foto's en afbeeldingen toevoegen, links maken en zelfs eenvoudig filmpjes toevoegen.

Meertalig beheer

Een CMS is makkelijk in meerdere talen aan te bieden. Zowel het administratie gedeelte als de website zelf kan zo in meerdere talen bekeken worden. Natuurlijk moet je wel zelf voor de vertaling van de door jou opgegeven teksten zorgen.

Gebruikersregistratie

Soms wil je bepaalde delen van je website wil je niet voor iedereen toegankelijk maken. In een CMS kan je makkelijk een deel (of verschillende delen) van je website afschermen en alleen openstellen voor bezoekers die ingelogd zijn. Het registreren op je site kunnen bezoekers zelf doen, al dan niet met een goedkeuring van jou.

Dynamisch pagina's maken

Omdat een CMS de inhoud gescheiden heeft van de opmaak worden pagina's dynamisch vorm gegeven. Afhankelijk van de instellingen in je menu wordt er een pagina gemaakt met een een vaste tekst of naar bijvoorbeeld het laatste Nieuws item op je site.

Voordelen van een CMS:

  • Makkelijk zelf je website bijhouden
  • Makkelijk uitbreiden van de website met extra functies
  • Doordat vorm en inhoud los staan van elkaar is het makkelijk de site van een nieuwe layout te voorzien

Nadelen van een CMS:

  • Bij het ontwerp moet rekening gehouden worden met de beperkingen van het systeem
  • Geen volledige controle over de codering van de pagina's