Alles over migreren

| Rachel Walraven | Joomla!

3 Redenen om over te stappen naar Joomla 4

In 2021 is Joomla 4 gelanceerd. Aan Joomla 4 is lang gewerkt en dat heeft geresulteerd en een boel mooie vernieuwingen. Met de komst van Joomla 4 is in augustus 2023 de ondersteuning voor Joomla 3 gestopt.

Hoog tijd dus om over te stappen. Maar waarom precies?

Scherm met code van een website

Support

Dit is verreweg de belangrijkste reden om over te stappen.

De support voor Joomla 3 is dus gestopt. Dat betekent dat het niet meer onderhouden wordt door het Joomla ontwikkelteam. Veiligheidsissues en andere bugs worden niet meer gerepareerd in Joomla 3. Dat maakt jouw website kwetsbaar voor cyberaanvallen en hackers.

Zonder updates zal Joomla 3 verouderen. Doordat het systeem technisch niet meer wordt bijgewerkt zal het steeds minder goed overweg kunnen met de nieuwe web technologieën. Hierdoor kan je tegen problemen aan gaan lopen zoals traag laden van pagina’s, functies die niet meer goed werken en uiteindelijk zal er een moment komen dat je website gewoon niet meer werkt.

Ook kan je geen gebruik maken van de nieuwe mogelijkheden die continue aan Joomla toegevoegd worden. Hierdoor ga je achterlopen op concurrerende website.

Naast de problemen die in de toekomst kunnen ontstaan heb je ook de verplichting binnen de AVG-wetgeving om de data die je verzameld op jouw website goed te beveiligen. Daarbij hoort een up-to-date CMS-systeem. Joomla 3 voldoet dus in zichzelf niet meer aan de AVG-richtlijnen.

Een verouderde versie van een CMS zal leiden tot steeds meer problemen als het CMS ouder wordt. Doordat de ontwikkeling van Joomla 3 is gestopt is het van het grootste belang om over te stappen naar Joomla 4 zodat je website veilig, up to date en competitief blijft.

Verbeterde gebruikerservaring

Een andere reden om jouw website te migreren naar Joomla 4 is de verbeterde gebruikerservaring. De beheerinterface is volledig vernieuwd en werkt meer intuïtief. Het is gebruiksvriendelijk, modern en het past zich aan bij mobiel gebruik. Nu kan je zelfs vanaf je mobiel je website beheren.

Via het controlepaneel kan je alle belangrijke taken uitvoeren. En het controlepaneel helemaal aangepast worden aan jouw wensen.

Moderne technologie

De codebase van Joomla 4 is helemaal vernieuwd. Hierdoor is het nog beter te combineren met andere web technologieën. Het maakt gebruik van de laatste PHP en MySQL versies, waardoor het sneller, stabieler en veiliger is dan Joomla 3.

Via een REST API kan Joomla ook makkelijker communiceren met andere applicaties, waardoor het makkelijker is om applicaties van andere partijen te integreren.

Waarom moet ik betalen voor de migratie?

Als je een onderhoudsabonnement bij ons hebt betaal je jaarlijks voor het updaten van Joomla binnen dezelfde versie. Dus alle updates van Joomla 3. Omdat het overstappen van de ene versie naar de andere soms behoorlijk wat werk met zich mee brengt en dit niet in te schatten is voor de nieuwe versie is uitgebracht hebben we dit niet opgenomen in dit onderhoudsabonnement.

Wat als ik niet wil migreren?

Als je de website echt niet wilt om laten zetten naar de nieuwe Joomla versie dan laten we het zoals het is.

Omdat een website die niet up-to-date is een veiligheidsrisico is voor de server waar hij op staat, en daarmee voor alle andere websites op die server zullen we jouw website wel verplaatsen naar een andere server. Zo houden we de website van klanten die wel updaten veilig.

Ook vervalt de service dat we een hack kosteloos oplossen. Overige problemen die ontstaan doordat de website verouderd is lossen wij ook niet meer kosteloos op. Als we ze al op kunnen lossen. Wel blijven we de extensies updaten zo lang deze updates uitbrengen die nog met Joomla 3 werken.

Wanneer is de volgende migratie?

De tijd die zat tussen Joomla 3 en Joomla 4 was 7 jaar. Hierdoor is de overstap vrij groot. Om dit in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen heeft het ontwikkelteam van Joomla besloten om iedere 2 jaar een nieuwe Joomla versie uit te brengen. De vorige versie wordt dan nog 1 jaar door ontwikkeld en daarna nog 1 jaar voorzien van veiligheidsupdates.

Door die kortere periode zullen de verschillen tussen de versies veel kleiner zijn en zal het migreren minder ingrijpend zijn. Inmiddels is Joomla 5 ook al uitgebracht. Daarmee is de einddatum van Joomla 4 ook bekend.

Gelukkig is het overstappen van Joomla 4 naar Joomla 5 heel goed te doen. Deze overstap is meer te vergelijken met een update dan een migratie en zal dan ook binnen het onderhoudsabonnement uitgevoerd worden, zonder extra kosten.

Als je kiest voor de migratie van Joomla 3 naar Joomla 4 kijken we meteen of we jouw site naar Joomla 5 door kunnen zetten. Of dit kan hangt van de extensies die gebruikt worden bij jouw website af, maar we zijn nog geen extensies tegengekomen die problemen veroorzaken.

 

Wil je meer weten of je site laten migreren, neem contact op.

Ik wil mijn site migreren!