Moet ik overstappen naar Google Analytics 4?

of naar een ander analyse tool

| Rachel Walraven | Google
Er is een nieuwe versie van Google Analytics: Google Analytics 4. In deze versie wordt een nieuwe manier van meten toegepast. Het is alleen nog niet duidelijk of GA straks nog is toegestaan. Moet je overstappen?
Krijg inzicht in je statistieken met Google Analytics 4

Omdat Google Analytics 4 zo anders werkt dan de Universal Analytics is het niet mogelijk je huidige data mee te nemen naar de nieuwe versie. Gelukkig kunnen de 2 versie naast elkaar draaien. In de nieuwe property begin je dus opnieuw met verzamelen en in de oude property ga je verder waar je gebleven was. Tot juli 2023, dan stopt de oude property met het verzamelen van gegevens.

Overstappen naar Google Analytics 4?

Enkele Europese privacy toezichthouders hebben geconstateerd dat Google Analytics, ook met anonimiserende instellingen, niet voldoet aan de GDPR. In Nederland is de AP hier nog mee bezig, maar het ziet er niet positief uit. Op hun website waarschuwen ze al dat Google Analytics mogelijk binnenkort niet meer is toegestaan.

Reden hiervoor is dat Google data over meerder sites meet en die data aan elkaar knoopt. Zo wordt zelfs geanonimiseerde data terug te leiden naar 1 persoon. Daarnaast wordt data ook gedeeld met servers in America. 

De kans is dus groot dat je Google Analytics binnenkort helemaal van je site moet halen om te voldoen aan de AVG. 

Alternatieven voor Google Analytics 4

Gelukkig zijn er wel wat alternatieven voor Google Analytics. Dit zijn twee daarvan.
Matomo - https://matomo.org
Plausible - https://plausible.io/

Beide tools zijn Open Source. Dat houdt in dat de code van de software openbaar is en door iedereen bekeken kan worden. Zo weten we zeker wat er met de data die ze verzamelen gebeurt. Daarnaast slaan ze data op in Europa en worden er geen gegevens gecombineerd. 

Matomo biedt nagenoeg dezelfde functies als Google Analytics.

Plausible is heel sterk in het vereenvoudigen van de gegevens. 

Op het moment zijn wij aan het kijken of wij één van deze twee (of beide) tools aan gaan bieden. 

Toch door met Google Analytics 4

Wil je toch bij Google blijven, dan is dat op eigen risico. Wij kunnen de nieuwe property op je website plaatsen zodat je, tot de UA niet meer meet, dubbele data kan verzamelen.

Neem voor een prijsopgave contact met ons op.