Aanvragen van een Google API voor Google Maps

| Rachel Walraven | Tutorial, Google

Bijgewerk op 14 mei 2019 - Om een Google maps kaartje op je website te laten zien heb je een Google API nodig. In deze handleiding vertellen we hoe je het aanvragen van een Google API zelf kunt doen.

Google api

Bijgewerk op 14 mei 2019 - Om een Google maps kaartje op je website te laten zien heb je een Google API nodig. In deze handleiding vertellen we hoe je het aanvragen van een Google API zelf kunt doen.

Om een Google maps kaartje op je website te laten zien heb je een Google API nodig. Deze kun je aanvragen via deze link:

https://cloud.google.com/maps-platform/

google maps platform

Klik op Aan de slag  om... aan de slag te gaan.

Aanvragen Google API

platform inschakelen

Selecteer de optie Maps (en eventueel ook Routes als je dit wilt gebruiken) en klik op Doorgaan.

Maak een nieuw project aan

Als je nog niet was ingelogd met je Google account moet je nu inloggen.  Selecteer vervoglens het project waarvoor je de Google API wilt aanvragen of kies ervoor een nieuw project aan gemaken. Geef deze een naam.

maak project aan

Klik op Next om verder te gaan.

Maak een factureringsaccount aan

Om verder te gaan moet je akkoord gaan met de voorwaarden.

stap 1 van 2

Vervolgens moet je je factureringsaccount aanmaken. Dit is tegenwoordig verplicht. Je krijg per jaar $300 tegoed van Google. Hiermee kan je 25.000 verzoeken aan de api afhandelen. Zijn die verzoeken op, dan zal Google vragen of ze de overige verzoeken in rekening kunnen brengen.  Wil je dat niet, dan stopt Google Maps met werken. Maar aan 25.000 hebben de meeste site meer dan voldoende.

stap 2 van 2

Klik op de knop om de gratis proefperiode te starten. Na enkele seconden krijg je de bevestiging dat je API's ingeschakeld kunnen worden.

google maps api inschakelen

Klik op Volgende.

Nu verschijnt je API key in beeld. Kopieer deze en sla deze ergens op. Deze heb ik (of een andere webbouwer) nodig om de Google Maps op jouw site te activeren.

Beveiligen GOogle API code

Tot slot is het verstandig om je Google API code de beveiligen zodat deze niet op andere site gebruikt kan worden.

Klik links in het menu op API en selecteer daarna de Maps Javascript API

maps javascript api

Ga naar het tabblad 'Inloggegevens' en klik daar op het potloodje, achteraan in de regel, om de API te bewerken.

bewerk api

Hier kan je instellen dat de API alleen op een bepaald (jouw) domein gebruikt mag worden. Selecteer hiervoor de optie bij 'App-beperkingen' in op 'HTTP-verwijzingen (websites)'.

app bewerkingen

Klik op Een item toevoegen  om een domeinaam in te voegen waarom de API gebruikt mag worden.

nieuw item

Vul jouw domeinnaam in zoals het voorbeeld: https://*.jouwdomeinnaam.nl/*. Als jouw site geen gebruik maakt van https vul dan http in. Door de sterretjes werkt de API met en zonder www voor de domein en op alle url's binnen jouw site.

Klik op Gereed en jouw API is beveiligd.

Google™ is a trademark of Google Inc.
Google Maps™ is a trademark of Google Inc.