Een link maken naar een PDF of ander bestand

| Rachel Walraven | Tips en tricks, Joomla!

Het maken van een link naar een PDF of een ander bestand gaat ongeveer op dezelfde manier als het maken van een 'gewone' link naar een webpagina.

In deze handleiding lees je stap voor stap hoe je dit moet doen.

Een link maken naar een PDF of ander bestand

Het maken van een link naar een PDF of een ander bestand gaat ongeveer op dezelfde manier als het maken van een 'gewone' link naar een webpagina.

In deze handleiding lees je stap voor stap hoe je dit moet doen.

We gaan hierbij uit van het gebruik van de JCE editor (die op al onze websites gebruikt wordt). Gebruik je geen JCE (komen de plaatjes in de handleiding volledig niet overeen met wat jij ziet), dan kan je die natuurlijk dowloaden via de site van de ontwikkelaar en in stalleren. Er is een gratis en een pro versie.

JCE ziet er ongeveer zo uit
editor

Wat je nodig hebt om een link te maken naar een bestand is:

1. Het element (tekst of afbeelding) dat de link moet worden. Dus dat waar de bezoeker op moet klikken om het bestand te downloaden/ te openen.
  2. Het bestand dat gedownload/ geopend moet worden. Let op dat het bestand niet te groot is.

Stappenplan

Selecteer het element dat de link moet gaan vormen. Dit kan een tekst zijn, maar ook een afbeelding.

01 selecteren element

Klik op het icoon insert/edit link insert edit link

Er opent een popup venster voor het instellen van de link

link maken naar PDF

Bovenaan het scherm staat een invoerveld met URL er voor. In dit invoer veld staan 2 iconen. Klik op het icoon van het vel papier.

url veld

Er opent een tweede pop-up venster met een file manager.

filemanager

Open de map waar het bestand in staat, of waar het bestand in moet komen te staan, door in de linker kolom op de juiste map te klikken. In de middelste kolom zie je de inhoud van de geselecteerde map.

Staat het bestand al op de server dan klik je op de naam in de middelste kolom en vervolgens onderaan op Insert
Staat het bestand nog niet op de server klik dan op de knop Upload om het bestand vanaf je computer te uploaden. Er opent weer een pop-up venster.

upload

Sleep het bestand vanaf je compter in het vak of klik onderaan op de groene knop Browse om op je computer te zoeken. Selecteer daar het juiste bestand.

upload 02

Klik op Upload om het bestand op de server te plaatsen. Als er iets niet goed is, bijvoorbeeld het bestand is te groot of het is een bestand dat niet verwerkt kan worden, dan zie je hier een melding van. Als alles goed is gegaan sluit het pop-up venster voor het uploaden en zie je het nieuwe bestand, vet gedrukt, in de middelste kolom van de filemanager staan.

upload klaar

Klik het bestand aan en klik vervolgens op Insert. De pop-up van de filemanager sluit zich en je komt terug in de pop-up van de link. Je ziet nu dat er wat staat ingevuld in het tekstvak achter URL.

link ingevuld

Onderaan het pop-up scherm van de Link staan nog een aantal opties. Bij Target selecteer je 'Open in new window' zodat het bestand via een nieuw venster of tabblad geopend wordt. Eventueel kan je bij Titel een tekst op geven. Die komt in een soort balkje te voorschijn als je met de muis op de link blijft hangen zonder te klikken. Dit kan handig zijn om wat meer informatie te geven.

target

Klik op Insert om de link te maken.

Vergeet niet het artikel op te slaan en je werk te bekijken en te testen op de site zelf.

Succes!