Waarom zijn er updates van Joomla! nodig?

| Rachel Walraven | Algemeen

Elk systeem (denk aan Windows en Apple's iOS) krijgen regelmatig een update, om goed te blijven werken en veilig te blijven. Gelukkig komen er ook regelmatig updates van Joomla!. 

Om te zorgen dat je website snel, veilig en betrouwbaar blijft komen er updates van Joomla! uit. In deze updates worden nieuwe functies toegevoegd, wordt er voor gezorgd dat de website goed met de server kan blijven communiceren en worden gaten in de beveiliging gedicht.

updates van Joomla voor veiligheid en nieuwe functies

Nieuwe functies

Het internet veranderd snel. Er kan steeds meer en mensen willen ook steeds meer. Joomla! speelt hier op in door zich te blijven ontwikkelen. Regelmatig komen er nieuwe functies in het CMS, vaak vanuit vragen vanuit de gebruikers. Zo is in één van de laastste updates van Joomla! de mogelijkheid toegevoegd om eigen velden te maken. Deze nieuwe functies worden via updates uitegerold.

Zonder update kan je dus geen gebruik van maken van de mooie nieuwe functies.

Betrouwbaarheid

Je website staat op een server bij een hostpartij. Op die server draait software om te zorgen dat jouw website goed functioneerd. Ook die software wordt geupdatet. Om er voor te zorgen dat Joomla! goed kan blijven communiceren met de server moet er dus af en toe wat aangepast worden in de codes.

Zonder update van Joomla! kan het dus zijn dat je website stopt met werken.

Veiligheid met updates van Joomla!

Hackers zijn constant op zoek naar manieren om binnen te komen op websites zodat ze via die website spam, phisingmail en aanvallen kunnen vesturen.

Joomla!  heeft een speciaal Strike team die proberen Joomla te hacken. Als het lukt en er dus een gat in wordt ontdekt wordt deze zo snel mogelijk gedicht. Er zijn ook 'goedaardige' hackers die hacken voor de sport. Als het hen lukt Joomla! te hacken wordt het strike team op de hoogte gebracht en krijgt de tijd het gat te dichten. Op een bepaald moment maakt de hacker bekend hoe het hem gelukt is. Vanaf dat moment is het veiligheidslek dus openbaar bekend voor iedereen om er misbruik van te maken. Maar voor dat het zo ver is, heeft Joomla dus al een update beschikbaar gesteld om het lek te dichten. Hij moet alleen wel geinstalleerd worden.

Zonder updates van Joomla! kan je er dus op wachten tot je site gehackt wordt.

Conculsie

Wil je dat:

  • Je site voorzien wordt van de nieuwste functies
  • Je site blijft werken zoals het bedoeld is
  • Je site veilig blijft

dan moet je jouw website regelmatig updaten.

Het updaten is relatief eenvoudig in Joomla!. Via componenten > Joomla! update kan je zien of er een update van Joomla! is en deze meteen installeren. Zorg wel dat je een goed back-up hebt voor je dit doet. En vergeet de extensies niet!

Wil je hulp bij het onderhouden van je website? WIj bieden een onderhoudsabonnement aan waarmee je er geen omkijken meer naar hebt.