Heeft jouw website al een SSL certificaat?

| Rachel Walraven | Algemeen

Je ziet steeds vaker websites met een groen slotje voor de adres balk. Dat komt door een SSL certificaat. Het slotje geeft aan dat de website veilig is.

SSL Certificaat

groen slotje

Wat het eigenlijk betekend is dat de gegevens die tussen jouw website en de computer van jouw bezoeker verzonden worden via een versleutelde verbinding gaan. Ze kunnen dus niet zomaar uitgelezen worden door anderen.

Waarom wil je een SSL certificaat op jouw website

Er zijn een aantal redenen waarom jij ook een SSL certificaat op je website wilt hebben:

  • Als je persoonsgegevens verstuurt via de site (bijvoorbeeld via een contactformulier) dan ben je verplicht dit via een veilige verbinding te doen
  • Google vind websites met een certificaat leuker dan die zonder.
  • Sinds juli 2018 laat Google Chrome een waarschuwing zien (voor de domeinnaam) als je op een website komt zonder SSL certificaat. 

Hoe krijg ik ook zo'n Certificaat?

Een SSL certificaat moet via je hostpartij geinstalleerd worden. Soms kan je het ook zelf doen via het controlepaneel. Er zijn verschillende certificaten te krijgen, van het gratis Let's Encrypt tot certificaten die een hele groene adresbalk geven met verificatie van jouw bedrijf. Wat je nodig hebt hangt van je website af.

Mijn advies:

  • Heb je een eenvoudige site met hooguit een contactformulier met naam, email en eventueel een telefoonnummer dan is een Let's Encrypt certificaat prima. Een Let's Encrypt certificaat is 3 maanden geldig. Soms kan hij automatisch verlengd worden (zoals bij ons), maar dat kan niet bij alle hostpartijen.
  • Wil je een certificaat die langer geldig is (een jaar), kies dan voor het Comodo basis certificaat. 
  • Heb je een webshop of verzamel je gevoelige informatie, neem dan een certificaat waarbij jouw organisatie geverifieerd wordt, zodat jouw bezoekers kunnen controleren of het certificaat echt van jou is.

Kost dat?

De kosten zijn afhankelijk van de hostpartij. Wij vragen voor het installeren van het Let's Encrypt certificaat € 25,-. Het basis Comodo certificaat kost jaarljks € 60,- inclusief installatie. Het Comodo certificaat met verificatie kost jaarlijks € 90,- (allemaal exclusief 21% BTW).

Meer weten?

Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op. Ik adviseer je graag.