Handige tools voor zelfstandige ondernemers

| Rachel Walraven | Algemeen

Als kleine zelfstandig ben ik altijd op zoek naar handige programmatjes, websites en tooltjes die mijn leven makkelijker maken. Op Internet is een schat aan dit soort software te vinden, maar het is niet altijd makkelijk de juiste te ontdekken. In de afgelopen periode heb ik hier aardig wat van verzameld en die wil ik dan ook graag met jullie te delen. Mogelijk zitten er een paar bij (of maar één) waar je wat aan hebt. 

Handige tools voor zelfstandige ondernemers

Het zijn voornamelijk tools die online (via een website) te benaderen hebben en die ook via een smartphone werken. De lijst is niet compleet en ik hoop hem dan ook zo af en toe aan te kunnen vullen. Natuurlijk zijn jullie eigen pareltjes ook van harte welkom. Je kan ze in een commentaar plaatsen onder aan dit artikel.

To do lijstjes

Ben jij ook iemand die lijstjes nodig heeft om niets te vergeten? Je houdt ze heel makkelijk bij in Doit.im , Wunderlist  of toDoist . Alle drie hebben apps voor tablet en telefoon en werken vanuit je browser. Wunderlist en todoist kun je ook nog koppelen aan bijvoorbeeld Evernote of Toggl. Doit.im heeft zich gespecialiseerd in GTD, maar ook de andere twee zijn makkelijk aan te passen aan deze methode van werken.

Project planning

Werk je vaak met partners aan projecten en wil je dit stroomlijnen, dan is een tool als Asana super handig. Je maakt projecten aan, voegt gebruikers toe en verdeeld de taken. Via een activitystream kan je precies zien wie wat gedaan heeft en kunnen gesprekken gevoerd worden en bestanden worden gedeeld. 

Bullet Journal

Geen online tool, maar wel een heel fijne methode om georganiseerd te blijven. Tegenwoordig geef ik hier ook workshops in.

Klanten contacten

Heb je een beperkt aantal klanten, maar wil je wel graag contactegegevens, projecten, offertes en leads bijhouden, dan is Capsulecrm misschien wat voor je. Je kan er tot 250 contacten gratis in kwijt en hij maakt automatisch connectie met social media voor profiel foto's en aanvullende info. 

Fingertips

Fingertips draait op je eigen computer of laptop en is een super handig tooltje om sneller te werken. Met een toetsenbord combinatie wordt het actie venster geopend van waaruit je je computer opdracht kan geven een programma te openen, een taak uit te voeren, naar een website te surfen, noem maar op. Ook als je vaak mailtjes of brieven met dezelfde tekst maakt kan je met fingertips die tekst via een verkorte code in laten voeren. Die code bepaal je helemaal zelf. www.getfingertips.com

Evernote - noteer alles

Met evernote op je desktop, als webapplicatie en op je telefoon kan je voortaan alles overzichtelijk opslaan. Websites die je nog moet bekijken, foto's die je wilt bewaren, documenten die je niet kwijt wilt noem het maar op, Evernote slaat het voor je op zodat je er altijd en overal bij kan. www.evernote.com

Toggl.com - tijdregistraite

Als ondernemer - en zeker als eenmanszaak - moet je een uren registratie bijhouden. Een handige tool om dit te doen is Toggl.com. Hiermee kun je in een handomdraai taken die je uitvoert registreren en in een overzichtelijke grafiek inzichtelijk maken. Er is een app voor je browser, Android en IOs en zelfs een desktopversie. Toggl werkt samen met veel andere programma's zodat je vanuit deze programma's direct je tijdregistratie kan starten.  Voor je klant draai je binnen een handomdraai een handige urenverantwoording uit.